Achtergrond

Uitspraak

Op 20 juni 2013 heeft het Europese Hof van Justitie in de Oostenrijkse zaak Fuchs (C-219/12) geoordeeld dat het terug leveren van door zonnepanelen opgewekte energie een btw belaste prestatie is. Als gevolg hiervan is ook de btw op de aanschaf / installatie van de zonnepanelen aftrekbaar. Wij hebben de uitspraak voor u samengevat. 

Meneer Fuchs is een Oostenrijkse particulier die in 2005 zonnepanelen op het dak van zijn privé woning heeft laten plaatsen. Een deel van de opgewekte energie verbruikt hij zelf, een deel levert hij tegen vergoeding aan zijn energiemaatschappij. Tot slot neemt hij ook energie van zijn energiemaatschappij af op momenten dat zijn zonnepanelen onvoldoende energie opwekken.

Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat Fuchs door het leveren van de opgewekte energie aan het elektriciteitsnet btw-ondernemer is. Fuchs is verplicht om btw te voldoen over de geleverde energie aan de Oostenrijkse Belastingdienst. Daarnaast mag Fuchs ook btw aftrekken op de aankoop en installatie van zijn zonnepanelen.

De uitspraak van het Europese Hof geldt ook in Nederland. Het leveren van zonne-energie is belast met btw en de btw op de kosten van aanschaf en installatie op zonnepanelen is aftrekbaar. Door een speciale goedkeuring hoeft u na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen geen verplichtingen meer te hebben.

De Eerste en Tweede Kamer hebben in december 2022 besloten dat er vanaf 1 januari 2023, geen btw over de levering en installatie van zonnepanelen op of bij uw woning hoeft te worden betaald. Er staat dan dus geen btw op de door u betaalde factuur en die btw hoeft niet door ons teruggevraagd te worden.

Meer weten? Wij hebben de veel gestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.